Vlierbes

In het najaar en met het komen van kou en regen komen ook de verkoudheden, virussen en de griep weer bij velen van ons tevoorschijn. Het beste is om er voor te zorgen dat het afweersysteem in topconditie is zodat het, met een beetje geluk, aan onze deur voorbij gaat.

Een middel om op een natuurlijke wijze het afweersysteem in goede conditie te krijgen zijn vlierbessen. Vlierbessen groeien gewoon in onze natuur en zijn voor iedereen vrij te plukken. Maar niet iedereen weet dat ze zo gezond zijn of hoe ze dat moeten aanpakken. De meeste mensen grijpen zonder nadenken naar de chemische hulpmiddelen die te koop zijn in de apotheek of verkregen worden via een recept van de arts. Maar of dat nou zoveel beter helpt?

vlierbes

Winterkwaaltjes en griep

Vlierbessen zijn zeer effectief tegen de winterkwalen en dus ook tegen griep. Studies hebben aangetoond dat zwarte vlierbessen ervoor zorgen dat ons lichaam ontsteking werende stoffen gaat aanmaken. De stof waar het hier om gaat is ‘cytokinen’ en cytokinen is een proteïne die een belangrijke rol speelt in ons afweersysteem.

Dat vlierbessen ons afweersysteem versterken is trouwens al eeuwenlang bekend en daarom heeft men dan ook geprobeerd om een procedé te ontwikkelen waarin de stoffen van de vlierbes geconcentreerd zijn. Het resultaat is Sambucol. Dit is een geconcentreerde dikke siroop die in de natuurwinkel te verkrijgen is en stukken gezonder en natuurlijker is bij het voorkomen van verkoudheden en griep.

Voor vlierbes wordt gewaarschuwd dat je geen onrijpe vruchten mag eten omdat er cyanide in kan zitten. Van cyanide moet je erg veel eten om iets van het gif te merken. De rijpe vlierbesjes worden gekookt zodat ze geen cyanide meer bevatten. Vlierbessen worden in Nederland niet al te veel gegeten maar in andere Europese landen des te meer. Oostenrijk is de belangrijkste producent van vlierbessen. Daar worden vlierbessenjams, vlierbessappen, vlierbesyoghurts en vlierbeswijn gemaakt.

Eet tips vlierbessen

Vlierbessen worden op verschillende manieren gebruikt in de keuken. Er is een lekker recept van vlierbloesem verwerkt in vlierbloesembeignets. Het wordt op dezelfde manier gemaakt als appelbeignets maar dan met vlierbessen. Maar probeer vaker gebruik te maken van de bloemetjes! Van een bloemensalade kun je ook vrolijk smullen. Natuurlijk kun je ook vlierbessensap drinken. Vlierbessensiroop doet het goed in muesli, yoghurt en over zelf gemaakt roomijs. Het is ook een lekker drankje als je er water bij doet. Vlierbessenthee mag niet ontbreken als keuze op de theetafel.

Vlierbessensap of jam

Van de bessen die vol vitamine c zitten, kun je vlierbessensap of jam maken: koken en wat mij betreft, weer stevia toevoegen in plaats van al die kilo’s suiker. Heb je een geweldig gezond sapje, moet er weer zoveel suiker in zitten anders, –suiker is het echte gif van deze maatschappij.  Veel mensen maken ook vlierbessenwijn dat ook geweldig goed helpt bij verkoudheid, en deze wijn wordt steeds beter naarmate hij ouder is.  Je kunt vlierbessensap ook mengen met port  (verhouding 3 op 1) om een avonddrankje te hebben tegen de verkoudheid of ook tegen reumatische pijn.